Dit jaar hebben wij voor het eerst meegedaan aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Thomas en ik wilden een keer de 200 km rijden en na contact met de overige Molenhoekers de dag afgesproken waarop we zouden gaan rijden. Het is op de Weissensee twee weken een vol programma van verschillende tochten en wedstrijden. Door deze afspraak moest er wel van te voren getraind gaan worden, meestal op de baan in Breda. Na een aantal keren schaatsten raakte ik geblesseerd aan een aanhechting van een spier in mijn been, dit betekende 4 weken niet schaatsen en toen het weer een beetje ging, op halve kracht. Al met al heeft dit geen roet in het eten gegooid, op het natuurijs ging het gelukkig beter dan gedacht.

Op dinsdag 20 januari op reis er heen en aangekomen dezelfde dag. Daarna direct de volgende dag de baan verkennen. Goed ijs met nog weinig scheuren, terwijl we daar reden werd de 100 km tocht verreden. We zouden zelf de 200 km tocht op vrijdag gaan rijden. Op donderdag voor de tocht de overige Molenhoekers ontmoet en het is toch een geweldige schaatssfeer die daar gemaakt wordt. Er wordt van alles uit de kast gehaald om het te doen slagen. De tochten zelf lijken op wielerkoersen met speakers en tijdwaarneming wat heel leuk is. Er werd gereden met transponders om, wat het thuisfront een compleet overzicht geeft hoe en waar je zit met doorkomsten, tijden en zelfs doorkomstfilmpjes.

Op de briefing de middag vooraf werd gemeld dat we om 18.15 uur nog de laatste ronde in mochten gaan, wat met gejuich werd ontvangen. Veel berekeningen waren van te voren gemaakt (Marit) hoe hard we moesten rijden om toch wel op tijd binnen te komen. Door deze laatste ronde tijd hadden we weer wat lucht en waren we vol goede moet voor de volgende dag.

Om zeven uur werd er gestart met 960 deelnemers, omdat we met zoveel van start gingen, starten we in groepen van honderd met tussenruimte. Wij stonden in de tweede groep en werden de eerste rondjes meegezogen met de groep. Na twee rondjes kon de hoofdlamp uit en werd het licht. Om 200 km te rijden moet je vooral in het begin niet te hard gaan wat we, vond ik, wel gingen en moest dat later wel bekopen met een paar taaie rondjes wat in tijd nog niet echt tegen viel. Om half twaalf hadden de eerste honderd erop zitten, dat was binnen de planning, we hadden dan nog ruim 6 en een half uur om het laatste rondje in te gaan wat zeker moest gaan lukken. Om een uur of twee kwam de zon aardig door, wel lekker, maar daardoor ging de bovenlaag dooien en op het achterste gedeelte van het meer zakte je later door die bovenlaag heen. Dit werd een beetje lopen/klunen over het ijs wat heel zwaar was en vervelend. Ook ging het behoorlijk waaien op het meer en dat maakte het er niet gemakkelijker op. Doordat je met een transponder reed hoefde je geen rondjes bij te houden, zodra je door de finish was werd je naam vaak door de speaker omgeroepen met het aantal rondjes, wat je op het scorebord kon zien. We reden wel met 11 Molenhoekers in de rondte maar zagen elkaar bijna de hele dag niet. Het is ook zaak om telkens bij het goede groepje aan te pikken waardoor je de gang er aardig in kan houden. Om kwart over vijf kwamen we door de finish toen het net donker begon te worden. Jammer dat Joost en Jelle er af moesten, maar volgende keer beter. De volgende dag de wedstrijd bekeken van de wedstrijdrijders, wat opvalt is dat deze mannen zowel rechts als links overstappen op volle snelheid.

Hieronder de uitslagen van de Molenhoekers die het allemaal geweldig gedaan hebben.

Zeker de drie dames die bijna twee uur in de donker moesten rijden en niet te vergeten Franka van 10 jaar die samen met haar vader Marco de 100 km hadden volbracht.

Anton Verhaar                          200 km in   9 uur 29 minuten

Julian v.d. Velden                     200 km in   9 uur 29 minuten

Thomas Deelen                         200 km in   10 uur 16 minuten

Anton Deelen                            200 km in   10 uur 16 minuten

Marit v.d. Voorden                  200 km in   11 uur 39 minuten

Corina de Jong                         200 km in   11 uur 39 minuten

Nienke Stehouwer                   200 km in   11 uur 46 minuten

Joost de Mik                            125 km in      6 uur 52 minuten

Jelle v.d. Oever                        100 km in      5 uur 38 minuten

Franka Stehouwer                    100 km in   10 uur 15 minuten

Marco Stehouwer                    100 km in   10 uur 15 minuten

Het was een zeer leuke ervaring om een keer mee te maken.

Anton Deelen.